Эканомія вады

  1. Перш за ўсё звярніце ўвагу на кран. Часта мы ігнаруем тое, што незачынены або няспраўны кран капае. Толькі ўявіце, што капае кран расходуе да за 8 000 літраў вады за год! Прызвычаіце дзяцей шчыльна закручваць ручку крана пасля выкарыстання вады.
  2. Пры чыстцы зубоў не варта пакідаць кран пастаянна адкрытым, лепш за ўсё ўключаць ваду ў пачатку і канцы працэдуры. Яшчэ лепш для гэтых мэтаў скарыстацца шкляначкай, набраўшы ў яго ваду для паласкання рота. Гэта дазволіць зэканоміць 15 літраў у хвіліну, то ёсць 757 літраў у тыдзень у пераразліку на чатырох членаў сям’і.
  3. Падчас мыцця рук адкрыйце кран на палову, а не да ўпора, так як з цалкам адкрытага крана выцякае вады больш, чым можна меркаваць.
  4. Мыючыся па раніцах халоднай вады, Вы не толькі эканоміць ваду ў побыце, але і загартоўвае арганізм (дадзены савет прымальная толькі для здаровага чалавека).
  5. Выключаючы кран падчас галення можна зэканоміць да 380 літраў у тыдзень на аднаго чалавека.
  6. Вельмі важна выправіць усе працёку, забяспечыўшы герметычнасць крана. Бо з злёгку капала крана (прыкладна 10 кропель у хвіліну) выцякае не менш 160 літраў за месяц.
  7. Варта аддаць перавагу душу, чым ваннай, так як для прыняцця адной поўнай ванны вам спатрэбіцца ў тры разы больш вады, чым прыняцце 5-7 хвіліннага душа, да таго ж, як правіла, пасля прыняцця ванны патрабуецца дадатковае апалоскванне пад душам.
  8. Калі без ванны не абысціся, паспрабуйце запаўняць яе на 50%, эканомія вады пры кожным прыёме складзе да 20 літраў.
  9. Скараціўшы час знаходжання ў душы да 5-7 хвілін можна зэканоміць да 20 літраў вады пры кожным прыёме. Да таго ж, прымаючы душ не абавязкова пакідаць паток вады пастаянна уключаным, карыстайцеся вадой толькі для апалосквання і змывання пены.
Несумненна, на кухні ваду эканоміць зусім няпроста, так як само прызначэнне дадзенай пакоя мяркуе пастаяннае выкарыстанне вады.
  1. Калі ў Вас маецца посудамыйная машына, то паспрабуйце выкарыстоўваць яе пры поўнай загрузцы, так вы зэканоміце да 60 літраў вады.
  2. Даследаванні паказалі, што якасная посудамыйная машына дазваляе зэканоміць да 60% вады, чым мыць посуд ўручную пад праточнай вадой.
  3. Пры мыцці посуду мэтазгодней выкарыстоўваць корак для ракавіны, гэта дапаможа ў 3 разы знізіць расход вады, у параўнанні з мыццём посуду пад праточнай вадой.
  4. Пры ручной мыйцы посуду запоўніце адну з ракавін (або якую-небудзь іншую ёмістасць) вадой з мыючым сродкам, і змывайце ў іншай ракавіне пад невялікім напорам праточнай вады. Так можна зэканоміць да 60 літраў вады ў дзень на аднаго чалавека.
  5. Гародніна і садавіна варта мыць у напоўненай вадой ёмістасці (напрыклад, з дадаткам невялікай колькасці натуральнага воцату для дэзінфекцыі) і потым толькі апалоскваць пад праточнай вадой.
  6. Памятайце, мыццё бруднай посуду пад моцнай бруёй расходуе, у сярэднім, больш за 100 літраў вады!
Ці ведаеце Вы, што падцякаць зліўны бачок унітаза расходуе да 260 літраў у дзень? За год страты вады з такога бачка могуць скласці звыш за 16 000 літраў!
  1. Ручка зліву, якая часта застаецца ў прачыненых становішчы, таксама дапускае значныя страты вады. Варта яе замяніць небудзь паправіць.
  2. Значная эканомія вады будзе дасягнута пры ўсталёўцы камбінаванага ўнітаза, забяспечанага падвойным злівам 6/3. Такім чынам, сям’і, якая складаецца з чатырох чалавек, атрымаецца зэканоміць да за 24 000 літраў вады ў год.
  3. Усё, што можна выкінуць у смеццевае вядро, не павінна трапляць ва ўнітаз, эканомія вады ў гэтым выпадку складзе да 25 літраў у дзень.
  1. Пры мыцця ў сучасных пральных машынах вада выкарыстоўваецца эканомней, чым пры мыцці ўручную.
  2. Нягледзячы на тое, што пральныя машыны з франтальнай загрузкай даражэй прылад з вертыкальнай загрузкай, яны спажываюць у 3 разы менш вады.
  3. Выкарыстоўваць пральную машыну мэтазгодна пры поўнай загрузцы, па магчымасці, усталёўваючы неабходны ўзровень падачы вады.
  1. У сям’і да трох чалавек разумна будзе ўсталяваць лічыльнікі для халоднай і гарачай вады, гэта не толькі дадасць Вам дысцыпліны ў дадзеным пытанні, але і дапаможа адчувальна зэканоміць.
  2. Пры ўсталёўцы сучасных змяшальнікаў, змешванне гарачай і халоднай вады ў якіх адбываецца нашмат хутчэй, чым у звычайных, дасць магчымасць зменшыць як хуткасць падачы вады патрэбнай тэмпературы, так і неапраўданы яе выдатак.